FR EN NL
logo25

Zambia

De republiek van Zambia heeft een oppervlakte van 752 614 km2 en een bevolkingsgrootte van 12 miljoen inwoners. Haar staatshoofd is de president Rupiah Banda. Het land is lid van de Commonwealth en de COMESA. Engels is de officiele taal. Maar over het ganse territorium bestaan er meer dan 72 talen en dialecten.

De landbouw stelt meer dan 70% van de actieve bevolking te werk en draagt bij tot 25% van het BNP. Andere aanzienlijke sectoren zijn de mijnindustrie, vooral de koperproductie, en het toerisme.

De grondstoffen die door de mijnindustrie worden geproduceerd, zijn koper, cobalt, zink, lood, houtskool, smaragd, goud, zilver en uranium.

Zambia is op politiek vlak stabiel. Het land heeft al minstens 250 jaar geen etnische onlusten meer gekend en heeft nooit aan oorlogen met haar buren meegedaan noch onafhankelijkheidsopstanden meegeleefd.

Naast het parlementaire regime, heeft Zambia deels het traditionele gewoonterecht behouden. De adathoofden beheren en controleren het bezit van de gronden.